Haber

İşitme Engelliler Kan Bağışlayabilir

TÜRK Kızılayı, işitme engellilere kan bağışını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Uygulama ile işitme engelli kişiler, kendilerine sağlanan tercüman yardımıyla belirli saatlerde kan bağışı yapabilecek.

Türk Kızılayı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen çalışma kapsamında işitme engelli vatandaşlar, Ankara Türk Kızılayı Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi’nde tercümanlar eşliğinde kan bağışında bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Kızılay Kan Bağışçısı Yönetim Müdürü Dr. Bağış süreci.Bu sorgulama formunda sorulan sorular doğru anlaşılarak doktor kontrolünden sonra kayıt kendi imzası ve yeminli tercüman imzası ile yapılmaktadır.” “Bu işin tansiyon altında yapılması gerekiyor. Çünkü bu kan güvenliği ve kişinin sağlığı açısından çok önemli. Rastgele bir enfeksiyon durumunda geri dönüp bu vatandaşla iletişime geçmemiz gerekiyor. İşitme engelli bir vatandaş bağış yaptığında kan, tercüman eşliğinde doktorla iletişime geçip formları doldurarak bunu yapabilir.” İnşallah önümüzdeki günlerde randevu sistemine ilişkin çalışma tamamlanacak ve işitme engelli bireyler de gelip kan bağışında bulunabilecek” dedi.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

İşitme engelli vatandaşlar için formların ve ilgili detayların fotoğraflarını çektiklerini belirten Kalender, “Bu sinemaları dijital kanallara yerleştirdik. Bu sinemaları gelmeden izleyebilecekler ve formda nelerle karşılaşabileceklerini anlayabilecekler.” Geldikten sonra ise formu algılamamak için formu doldurduktan sonra sadece doktorla irtibat halinde tercümanla çalışacaklar.” “Bu bağlamda sadece engelli bireyleri değil tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz çünkü kana her zaman ihtiyaç vardır. Nereye bağış yapabileceklerini öğrenmek için hızlıca ‘kanver.org’ sitemize giderek kanlarını kontrol edebilirler. Orada günlük bağış noktaları var. Ayrıca günlük 300’e yakın gezici ekibimiz var, onların “Nerede olduğunu görebiliyorlar ve rahatlıkla kan bağışlayabiliyorlar” dedi.

Türkiye İşitme Engelliler Ulusal Federasyonu Başkanı Bülent Tekin, kan bağışı merkezlerinde tercüman bulunmasının işitme engelliler için çok önemli olduğunu belirterek, “Çok detaylı sorular var ama tercüman olmadığında tercüman da oluyor. Sorularla iletişimde sorun olabilir. İşitme engelliler için biraz sorun oluyor. Bu sefer kan bağışı yapmak istiyor.” “Bazen tercüman olmadığı için vazgeçebiliyorlar ama tercüman olduktan sonra işitme engelliler daha sık gelmek istiyor. Tüm işitme engellilerin bağış yapmasını bekliyorum” dedi.

yenifakilihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu